احزاب دولتي و جايگاه آن در تاريخ معاصر ايران
(3)


نيلوفر كسري

احزاب دولتي (دورة سوم) و ايجاد نظام تك حزبي

فكر ايجاد حزب واحد و فراگير از سوي ايرانيان تحصيل‏كرده در خارج كشور به ويژه طرفداران ساموئل هانتينگتون (استاد علوم سياسي دانشگاه هاروارد) مطرح شد. هدف از ايجاد چنين حزبي جلوگيري از بي ‏تفاوتي سياسي اكثريت مردم كشور بود تا از طريق علاقمند كردن آنان به امور سياسي مطلوب و عاملي مؤثر در جهت پيوند دولت و مردم ايجاد گردد.


بدين ترتيب تلاشهايي در جهت كسب موافقت محمدرضاشاه صورت گرفت و او را با اين عنوان كه از اين پس با اجراي طرح نظام حزب واحد شاه رهبريت كل فعاليتهاي سياسي را برعهده خواهد گرفت، با خود هم‏آهنگ نمود. شاه در كتاب خود (پاسخ به تاريخ) در اين مورد مي‏گويد:
“ ما معتقد هستيم همه مردم ايران بايد براي رسيده به هدفهاي ملي كه سعادت و آسايش فرد فرد ما را تامين خواهد كرد متحد باشند و در يك جهت حركت كنند، همه كوششها بايد در راه پيشرفت كشور باشد. نه خنثي كردن تلاشهاي يكديگر. در نظام چند حزبي امكان تفرقه و تشتت بسيار است. هر گروه كه در حزبي هستند با ديگران بر سر كسب قدرت و به دست گرفتن حكومت ستيز و دعوا دارند. هر گروه مي‏خواهد حرفهاي خودش را به كرسي بنشاند و در نتيجه اختلافات به وجود مي‏آيد. در حالي كه در حزب رستاخيز از جنگ گروهي خبري نيست“ (1)


بنابر اين حزب رستاخيز ملي ايران به دستور شاه در يازده اسفند 1353ش تشكيل شد و كليه احزاب منجمله حزب ايران نوين، حزب مردم، پان ايرانيست و ايرانيان در آن ادغام شدند. اندكي بعد كار به جايي رسيد كه شركت در اين حزب سياسي، اجباري اعلام شد و شاه در سخنان خود گفت: “ هر كسي بايد جزو اين حزب بشود و تكليف خود را روشن بكند. اگر نشد از ايران خارج شود. اگر نخواستند خارج شوند، جايشان در زندان است، و دولت اعلام نمود براي هر ايراني كه خواستار شركت در حزب نيست پاسپورت صادر و به خارج فرستاده خواهد شد.“
بدين گونه حزب رستاخيز نيز حربه‏اي در دست دولت و ديكتاتوري شد و شاه ركن چهارمي به سه ركن ديكتاتوري خود افزود (2) و حزب دولتي به جاي آنكه از قدرت و استقلال بيشتري بهره ‏مند باشد و در فعاليتهاي سياسي نقشي چشمگير داشته باشد عملاً به صورت يكي از ابزار اعمال قدرت حكومتي درآ‚د.
دبيركلي حزب جديد در ابتدا به عهده اميرعباس هويدا نخست ‏وزير وقت و رئيس حزب ايران نوين نهاده شد و البته قصد شاه اين بود كه فعاليتهاي سياسي نخست‏ وزيرش را نيز تحت اختيار خود بگيرد. بعدها رهبري اين حزب به عهده جمشيد آموزگار گذارده شد و اندكي بعد به نخست ‏وزيري برگزيده شد. اما عملكرد جمشيد آموزگار در حزب كه به ايجاد جناح پيشرو انجاميد خود از موانع ضعف حزب گشت و به جاي آنكه حزب باعث اتحاد و يكرنگي و ثبات در جامعه گردد، خود از عوامل اصلي تشتت آرا و ايجاد اختلاف بين رجال دولتي و دولتمردان سياسي گشت. در اين بين درگيري جناحهاي پيشرو، سازنده و ليبرال بر شدت اين جريان افزود.


حزب رستاخيز ملت ايران سه سال بعد از تشكيل به عنوان يكي از پايه ‏هاي رژيم مورد حملات مخالفين رژيم قرار گرفت و عملكرد آن باعث تشديد نارضايتي‏ها گشت. به طوري كه در اهداف خود از جمله تحكيم رژيم و نهادي كردن سلطنت و تثبيت دولت موفق نشد و به جاي ايجاد ثبات، كل رژيم را تضعيف كرد و سلطنت را بيش از پيش از ملت جدا ساخت و معدود پيوند موجود در رژيم را از بين برد و سرانجام در پائيز 1357 به دستور خود رژيم برچيده شد.

2
جناب اميرعباس هويدا دبيركل حزب رستاخيز ملت ايران
پيرو بياناتي كه در جلسة مورخ يكم آذر ماه يك هزار و سيصد و پنجاه و دو شمسي درباره تعيين تكليف آينده مملكت و همچنين وظايف احزاب ايراد كرديم اكنون كه حزب رستاخيز ملت ايران تشكيل گرديده نظر خود را دربارة وظايف اين حزب ابراز و ابلاغ مي‏نمائيم كه انتظار ما از حزب رستاخيز ملت ايران اين است كه مردم را ارشاد كند كه مسئوليتها و وظايف ملي خود را در قبال نظام شاهنشاهي ـ قانون اساسي ـ انقلاب شاه و ملت به بهترين وجهي به عهده بگيرند و انجام دهند.
كاخ نياوران به تاريخ پنجم خرداد ماه يكهزار و سيصد و پنجاه و چهار
1354
امضا: محمدرضا پهلوي
2

حزب رستاخيز ملت ايران تاريخ: 16/2/2536
دبيركل نمره: 1143
دوست گرامي جناب آقاي دكتر هوشنگ نهاوندي
رئيس دفتر مخصوص علياحضرت شهبانوي ايران
با كمال خوشوقتي انتخاب شايسته آن جناب را به عضويت كميته رهبري آموزش و تبليغ حزب رستاخيز ملت ايران به آگاهي مي‏رساند.
با امتنان از اينكه دعوت ملي را پذيرفته‏اند موفقيت آن همكار ارجمند را در تحقق آرمانهاي آموزشي حزب رستاخيز ملت ايران تحت رهنمودهاي فرماندهي عالي ايران صميمانه آرزومند است.
ارادتمند دبيركل حزب رستاخيز ملت ايران
محمد باهري

مهر: نمره 8094
18/7/36
امور اختصاصي
حاشيه: آقاي نادر شيراخ در پرونده اختصاصي من نگاهداري شود.
18/5/
 









 












 
www.iichs.org