موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران  (نشريه الکترونيکي زنان)           WWW.IICHS.ORG

شماره ۱۷

معرفي کتاب

زن به ظن تاريخ

                                                                                                                                          

آسيه آل احمد

 

 

در اين شماره به معرفي کتاب زن به ظن تاريخ نوشته خانم بنفشه حجازي خواهيم پرداخت. نويسنده اين کتاب که در نوشتههاي ديگر خود نيز به موضوع زنان در دورههاي مختلف تاريخي پرداخته در اين کار به زن در ايران باستان نظر دارد. اين کتاب توسط نشر شهرآب در سال 1370منتشر شده و داراي 255صفحه به همراه تصاوير، اعلام و فهرست منابع است.

 

زن به ظن تاريخ داراي دو بخش است، بخش اول با پنج فصل دورهاي از تاريخ ايران را تحت عنوان از اسطوره تا پايان ساسانيان بررسي ميکند که با توجه به کمبود منابع در اين مقطع تاريخي نويسنده به موضوعاتي چون پوشش، نقش اجتماعي و انواع ازدواج پرداخته است. از ديگر عناوين اين فصل کتاب ميتوان به اسطورههاي مادينه اهورايي و اهريمني، پدرشاهي يا آغاز فرمانروايي مرد بر زن، حق زنان در سلطنت، حقوق و اختيارات زنان، وضع زنان در دربار، سلطنت مستقل زنان و ... اشاره کرد.

 

بخش دوم کتاب، به جايگاه زنان ايران باستان در داستانهاي قديمي ايراني توجه دارد. حجازي در خصوص توجه به مطلب مينويسد:

 

براي  بررسي جايگاه زن در ايران باستان به داستانهاي ايران قديم استناد جسته‌ام و در اين ميان شاهنامه پايه و محور قرار گرفته وساير داستانها و روايات در ارتباط با آن و يا براي تکميل مباحث، آورده شده‌اند... اين بررسي جهت استفاده از جنبه‌هاي واقعي داستانها و روايات بدون توجه به جنبه‌هاي اساطيري يا افسانه‌اي آنان است تا از اين طريق با بخشهايي از تاريخ وطن و سرزمينمان آشنا شده و در عين حال با مقايسه آن با ساير منابع و اسناد تاريخي نه تنها به اهميت اين داستانها در انتقال زبان و فرهنگ وعادات و رسوم و تاثير آنان در طرز تفکر کنوني خود پي ببريم بلکه به کمک آنها قسمتهاي تاريک تاريخ وطنمان را روشن نموده و يا واضح تر دريابيم. 1

 

در اين بخش به مسائلي چون: فرزند طلبي، انواع ازدواج، پادشاهي زنان، زن و مبارزه، زنان فرمانده سپاه و... توجه شده است .

 

________________________________

 

1. بنفشه حجازي، زن به ظن تاريخ، تهران، شهرآب، 1370، ص 203.

    

 


www.iichs.org